Helse, livskvalitet og eldreomsorg
Vår vei mot 2027
God helse og livskvalitet er viktig i alle livets faser. En felles offentlig helsetjeneste, drevet og finansiert av felleskapet, er det beste forsvaret mot økte forskjeller. Derfor vil vi styrke og verne om våre felles helse- og omsorgstjenester. Fastlegeordningen er et sentralt velferdsgode alle skal ha tilgang til.
Arbeiderpartiet vil løfte fram det forebyggende helsearbeidet. Vi må styrke lavterskeltilbudene i alle aldersgrupper og sikre helsetjenestene nær der folk bor. Slik gir vi unge en god start på livet og eldre en bedre alderdom.
Eldreomsorgen er under press. Vi trenger flere hender og å utnytte ressursene på best mulig måte. Kommunen skal ha tilstrekkelig antall plasser med heldøgns omsorg til de som har behov for det. Minst like viktig er det å ha en stor bredde i omsorgstilbudet; hjemmebesøk for å hjelpe eldre til en trygg alderdom hjemme, nok omsorgsboliger og institusjonsplasser. Den som har behov for det, har rett til heldøgns omsorgsplass. Pårørende er en viktig ressurs som må få nødvendig avlastning.
Rus og psykiatri er et økende problem i alle aldersgrupper. Det er det derfor viktig å etablere et sammenhengende og variert tilbud til mennesker som sliter psykisk med å meste hverdagslivet. Rask Psykisk Helsehjelp er en viktig del av dette.
Ålesund skal være en foregangskommune og et forbilde i oppfølginga av CRPD, FNs konvensjon om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Arbeiderpartiets satsninger:
- Videreutvikle helseforebyggende trening og sosiale tiltak for eldre, i alle kommunedeler.
- Flere kommunale hjemler for ergoterapeuter og fysioterapeuter.
- Etablere enda flere Husbanksubsidierte omsorgsboliger med bemanning, også i samarbeid med private utbyggere, slik at vi sikrer tilstrekkelig antall plasser med heldøgns omsorg. Volsdalen bokollektiv skal rehabiliteres og øke antall omsorgsplasser utover dagens 64 plasser. Sanitetshjemmet skal tas i bruk igjen med heldøgns bemanning med om lag 50 omsorgsplasser. Wasmutgården bokollektiv får 17 plasser. Moa aldersboliger blir omgjort til 30 omsorgsplasser, og i Daaetunet har kommunen kjøpt 12 omsorgsplasser – altså totalt over 110 nye plasser med heldøgns omsorg.
- Arbeide aktivt og planmessig for at kommunen rekrutterer nødvendige helsepersonell til stillinger innen helse- og omsorgstjenestene.
- Ålesund skal være en demensvennlig kommune. Vi skal styrke dagtilbudet og avlastningsplasser for hjemmeboende personer med demens, gjennom å etablere tilbud i flere kommunedeler, for å øke livskvalitet og avlaste pårørende.
- Innføre Pårørendesenter. Dette blir et lavterskeltilbud der både brukere selv og pårørende får råd, veiledning og oppfølging i en tidlig fase. Dette skal være et møtested som et supplement til telefon og nettsider.
- Etablere flere kommunalt eide felles legekontor for fastleger
- Styrke rekrutteringen av flere fastleger og andre kommunale leger, bl.a. ved å tilby bedre arbeidsvilkår og normal arbeidstid (etter modell fra andre kommuner som har lykkes med dette)
- Se på Borgundvegen 185/199 og Haug, og mulighetene for å utvikle bo-områder med f.eks. eldreboliger, studentboliger, institusjonsplasser, barnehage og demensomsorg som henger sammen. Samarbeid med private aktører, men der kommunen sitter i førersetet.
- Styrke og trygge besøkstjenesten i frivillige organisasjoner og Frivillighetssentralene
- Etablere flere psykiatriske hjemler, for å møte behovet og sikre kortere ventetid.
- Videreutvikle og styrke Helsestasjon for Ungdom og Rask Psykisk Helsehjelp, samt Ambulerende rusteam. Andre viktige arenaer er for eksempel Brisk, Fontenehuset, Dale Oen Akademiet m.fl.
- Videreføre erfaringskonsulentene innenfor rus og psykiatri.
- Sørge for at enda flere får større frihet til å leve selvstendige liv, gjennom tilbud om brukerstyrt personlig assistent (BPA).
- Styrke det forebyggende arbeidet i barneverntjenesten.
- Aktivt tilrettelegge vakter og arbeidsoppgaver for de som jobber i helse- og omsorgsyrkene (livsfaseorientert personalpolitikk) slik at flere velger å fortsette å jobbe, uavhengig av egen livssituasjon.
- Brukere av hjemmetjenesten skal ha færre å forholde seg til. Derfor må vi se på vaktordninger og også styrke grunnbemanninga.
- Videreutvikle våre kommunale tjenester i samarbeid med forskingsmiljøene på NTNU, blant annet gjennom Universitetskommune 3.0-samarbeidet.